Bel ons voor persoonlijk advies bij uw events, feesten en bedrijfsuitjes op: 0475 - 484 750
Zoek artiesten,
bedrijven & activiteiten

Zoeken!

Fingerfoods een populaire vorm van catering
Uitgelicht

Fingerfoods een populaire vorm van catering

Bij het organiseren van een feestje of evenement speelt de catering vaak een grote rol. Wil je de gasten de hele dag van eten en drinken voorzien, wordt het een avondevenement en wil je alleen hapjes serveren of wil je voor de gasten alleen drankjes verzorgen. In principe is alles mogelijk, maar wanneer de catering van een feestje goed is verzorgd zullen de gasten ook al snel tevreden zijn.

Fingerfoods
Bij het zoeken naar een cateringbedrijf zul je regelmatig de term fingerfoods tegenkomen. Kijk bijvoorbeeld eens op een willekeurige cateringwebsite zoals www.culinairpakhuys.nl. Hier vind je naast lunches, vorkjesdiners of amusebuffeten ook fingerfoods. Fingerfoods zijn een populaire vorm van kleine gerechtjes en hapjes die tijdens feesten en evenementen uitgeserveerd kunnen worden. De naam fingerfoods komt van het feit dat je deze hapjes en gerechten gemakkelijk met je duim en wijsvinger kunt eten. Verschillende gerechten vallen onder de noemer fingerfoods, hierbij kun je denken aan Tapas, hors d’oeuvres, mezze maar bijvoorbeeld ook Nederlandse borrelhapjes.

Tapas en Pintxos
Tapas is het meervoud van het Spaanse woord Tapa, wat staat voor deksel. Wanneer je in Spanje een drankje besteld, krijg je hier bijna altijd ook een hapje te eten bij. Oorspronkelijk werden deze ‘deksels’ geserveerd om ervoor te zorgen dat er geen vliegen of stof in je drinken terecht kwamen. Eigenlijk dezelfde reden waarom je in Mexico een limoentje in je flesje bier krijgt. Dit werd ook ooit geïnitieerd om ervoor te zorgen dat er geen vliegen in je bier komt. Tapas zijn de afgelopen jaren in Nederland erg populair geworden, daarom vind je in elke grote stad wel één of meerdere Spaanse tapas restaurants. Ook bij feestjes en partijen zijn tapas een populaire vorm van catering en hapjes. Voorbeelden van tappas zijn puntjes Spaanse tortillas, emapanadas, gehaktballetjes in tomaten-knoflook saus, prikkertjes met olijven en gefrituurde inktvisringen.

Pinxtos zijn de Baskische versie van tapas, die tegenwoordig steeds meer populariteit in Nederland aan het verkrijgen zijn. Pinxtos zijn stukjes geroosterd stokbrood die met vleeswaren, kaas of vis worden belegd.

Hors d’oeuvres
Hors d’oeuvres zijn eigenlijk de Franse vorm van fingerfoods. Canapés zijn een voorbeeld van hors d’oeuvres. Dit is eigenlijk deels te vergelijken met de Bskische Pinxtos. Bij canapés worden de stukjes geroostered stokbrood alleen belegd met foie gras, ansjovis, kaas en worden vervolgens met verschillende kruiden gegarneerd. Andere vormen van Franse fingerfoods zijn bijvoorbeeld mini quiches of vol-au-vent.

Mezze
Mezze zijn hapjes die in het Midden-Oosten voor de maaltijd worden geserveerd. Hierbij kun je denken aan falafelballetjes, börek(rolletjes van filodeeg met verschillende vullingen) of dolmades(wijnbladeren gevuld met rijst).

Nederlandse borrelhapjes
In Nederland heeft iedereen huis of gezin een andere invulling op het gebied van borrelhapjes, maar er zijn ook verschillende hapjes die je bijna standaard ziet terugkomen. Hierbij kun je denken aan plakjes leverworst, blokjes kaas etc. Ook gevulde eieren, en gevulde tomaten zie je regelmatig op Nederlandse feestjes geserveerd worden. Wil je de gasten warme hapjes verzorgen, dan is een traditioneel bittergarnituur ook vaak een gewilde versnapering.



Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie over cookies.

Cookies direct accepteren ›