Bel ons voor persoonlijk advies bij uw events, feesten en bedrijfsuitjes op: 0475 - 484 750
Zoek artiesten,
bedrijven & activiteiten

Zoeken!

4 en 5 mei in Amsterdam: herdenken en vieren door de hele stad
Nieuws

4 en 5 mei in Amsterdam: herdenken en vieren door de hele stad

Veertig herdenkingen, twintig voorstellingen van Theater Na de Dam, veertig Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet, tien Bevrijdingsfestivals en tweehonderd Vrijheidsmaaltijden.

Amsterdam gaat de meest omvangrijke editie van 4 en 5 mei van de laatste jaren tegemoet. Opnieuw wordt op zoveel plekken met aandacht stilgestaan bij de twee historische dagen. Amsterdammers kunnen hun eigen route door de stad maken, en kiezen uit ruim 500 programma onderdelen. Op de website www.4en5meiamsterdam.nl zijn op de plattegrond van Amsterdam alle programma's te vinden. Hier worden ook routesuggesties per buurt of thema aangeboden.

HERDENKINGEN
Naast de Nationale Dodenherdenking op de Dam zijn er veertig herdenkingen in heel Amsterdam. Bijvoorbeeld: de Gemeentelijke Herdenking op de Nieuwe Ooster, de Sportherdenking in het Olympisch Stadion, de Stille Tocht vanaf het Museumplein naar de Dam en herdenkingsbijeenkomsten in alle stadsdelen. 

THEATER NA DE DAM 
Aansluitend op de Nationale Dodenherdenking op 4 mei vinden twintig voorstellingen van Theater Na de Dam plaats, in theaters rondom de Dam en in de buurten van Amsterdam, allemaal inhoudelijk gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Wanneer op 4 mei iedereen de theaterzaal verlaat, is er in de Stadsschouwburg in Amsterdam de Nacht Na de Dam. Ook staan er films en concerten op het avondprogramma, in onder meer het Concertgebouw, Muziekgebouw aan 't IJ, Kriterion en EYE.

OPEN JOODSE HUIZEN & HUIZEN VAN VERZET
Open Joodse Huizen is een indringend en intiem programma; op zaterdag 4 mei worden in diverse huiskamers  de (voor)oorlogse joodse verhalen herinnert en doorverteld. Nieuw dit jaar zijn de Huizen van Verzet. Op zondag 5 mei staan in de Huizen van Verzet lokale verzetsverhalen centraal. Sprekers vertellen in twintig huizen indrukwekkende verhalen over dappere studenten, dwarse kroegbazen en strijdbare communisten. Met foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. In het Tropenmuseum hoor je over Verzet in het hol van de leeuw en in café Het Mandje alles over de koningin van de Zeedijk Bet van Beeren in de oorlogsjaren. Open Joodse Huizen op 4 mei en Huizen van Verzet is een gezamenlijk project van het Joods Historisch Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei comité.

10 BEVRIJDINGSFESTIVALS
Zondag 5 mei 2013 viert Amsterdam Bevrijdingsdag door de hele stad. De muziekpodia verhuizen dit jaar van de Dam naar het Westerpark en sluiten aan bij het Vrije Westen festival. Er zijn zeven muziekpodia in het Westerpark waar o.a. de Ambassadeur van de Vrijheid Dio optreedt. Daarnaast zijn er tien andere Bevrijdingsfestivals, verspreidt over de stad: bij Amsterdam Roest, Nieuw-West, Park Frankendael, Blijburg, NDSM-werf, Nesplein, Westermarkt, Podium Mozaïek en in Zuidoost. Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel met onder meer Nick & Simon en de Marinierskapel. 

200 VRIJHEIDSMAALTIJDEN
De tweede editie van de Vrijheidsmaaltijd is flink gegroeid. Maar liefst 200 podia, musea, organisaties, bevrijdingsfestivals en restaurants doen mee. De maaltijden worden vaak omlijst met een speciaal programma en bieden ruimte aan kleine en grote gesprekken over (de geschiedenis van) vrijheid en verzet. Ook meer dan vijftig restaurants bieden speciale Vrijheidsmenu's. 

Op de Dam komt op 5 mei een monumentale tafel van Stadshout, plus de bakkerij van Le Perron waar 5 mei broden worden gebakken en iedereen kan aanschuiven voor een gratis vrijheidslunch. Om 13.00 uur zal Bevrijdingsdag starten met een feestelijk moment op de Dam: Wethouder van Es zal samen met de Ambassadeurs en de voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité het eerste 5 mei brood bakken in de mobiele bakkerij. Daarna brengen twintig fietskoeriers de broden naar de deelnemende Vrijheidsmaaltijden.

Ter inspiratie maakt dichter Marjolijn van Heemstra de Vrijheidsmaaltijd Toast die uitgezonden wordt op AT5 en verschijnt het boekje 'Karnemelk, kersen & cornflakes' over ingrediënten om de Bevrijding mee te vieren, met recepten van Amsterdamse topkoks.

Het hele programma is te vinden op www.4en5meiamsterdam.nl en te volgen via facebook.com/4en5meiamsterdam of twitter: @45meiamsterdam